Wat is fineer?

Fineer is fijn hout dat van een boomstam wordt versneden tot zeer dunne vellen. Zo’n fineervel is gemiddeld tussen de 0,5 en 2 millimeter dik. Die dikte hangt af van de soort en de eigenschappen van het hout. Door meerdere vellen naast elkaar te leggen, kun je grote oppervlakten bekleden met eenzelfde patroon. Hoedanook is elke fineerplaat uniek, juist omdat ze afkomstig is van echte boomstammen. Dat geeft elke plaat een authentiek en charmant karakter.

Na het versnijden van het hout in fijne vellen, worden deze op een passende drager gekleefd. Afhankelijk van jouw project kan het gaan over houtachtige platen of papier. Dit geheel wordt vervolgens verwerkt in meubels, keukens, interieurs, muziekinstrumenten of zelfs jachten. Het resultaat zijn realisaties die uitblinken in kwaliteit en toch de authenticiteit van het natuurlijke hout bewaren. Op onze inspiratiepagina vind je een groot aantal voorbeeldprojecten. Verken hier hoe fineer jouw komende project naar een hoger niveau kan tillen.

Fineer is dus het perfecte materiaal voor zowel creatieve als kwaliteitsvolle realisaties. Het gaat immers om een echt natuurproduct, dat door de specifieke verwerkingswijze enkele unieke voordelen verkrijgt. Gewoon massief hout kan door wisselende vochtigheid zichzelf scheeftrekken, maar het gebruik van fineer vermindert dat probleem. Daarnaast kan je door de flexibiliteit van het fineer deze ook toepassen op gebogen vormen. Lees meer over de voordelen van fineer op deze pagina.

Door gebruik te maken van fineer, denk je ook aan het milieu. Door de boomstam in vellen te versnijden, haal je meer waarde uit hetzelfde materiaal. Bovendien biedt DIMEC je de garantie dat het overgrote deel van het gebruikte hout enkel komt uit verantwoord beheerde bossen. Deze fineerplaten dragen met trots het Forest Stewardship Council-logo (FSC) en voldoen aan uiterst strenge kwaliteitseisen. Zo ben je als klant steeds verzekerd van een degelijk product. Lees hier meer over onze visie op ecologie.